1 september 2006

1 september 2006

Dinsdag en woensdag 29 en 30 augustus zijn de stamslabonen geoogst. Dit gebeurde onder natte omstandigheden. Een halve dag ervoor nog 27 mm regen gehad. De stamslabonen teel ik voor de Cooperatieve Verzendhandel.
Op hun site is per week te heel goed volgen hoe de oogst verloopt van o.a. de stamslabonen. Op mijn bedrijf stonden “franse”stamslabonen die extra fijn zijn. Ze hebben een diameter van 6,5 mm. De opbrengst is normaal lager dan gewone stamslabonen die vaak een diameter hebben van tussen de 7 en 9 mm. De opbrengst ligt tegen de 12 ton/ha. De stamslabonen gaan naar conservenfabrikant Coroos. Loonbedrijf Breure uit Swifterbant heeft de stamslabonen geplukt. Door de natte augustusmaand kon er 0,2 ha niet geoogst worden. Deze bonen hadden in het water gestaan.

1 september 2006

Lossen van de stamslabonen in wagen.

1 september 2006

Onderhoud aan bogenplukker.


Augustus 2006 was op ons bedrijf een zeer natte maand. Totaal 240 mm. Terwijl we de laatste 3 dagen van juli ook nog 40 mm hadden. De uien kunnen eigenlijk al lang gerooid worden. Nu is het wachten op beter weer.
De Zorba aardappelen heb ik inmiddels doodgespoten. Het gewas is al te ver op retour en knolphytophtora ligt op de loer. De doorwas problemen die zich voordoen bij veel aardappeltelers daar heb ik gelukkig niet veel last van.
Alleen in de groene gedeeltes van de Bildtstar komt het wel regelmatig voor.