29 juli 2006

29 juli 2006

Net terug van een uitgeruste vakantie in een heet en droog Brabant. Bij thuiskomst de eerste combines volop aan het werk in de buurt. De hittegolf heeft de wintertarwe snel doen afrijpen. Ook de wintertarwe van mij is inmiddels klaar om geoogst te worden. In verband met het project Geologisch waar ik aan mee doe word de wintertarwe dit jaar met een combine van PPO Lelystad gedorsen. Deze combine kan de opbrengst meten tijdens het dorsen. Zo word in kaart gebracht waar de verschillen zitten in het perceel tarwe. Ik hoop na het weekend de wintertarwe te kunnen dorsen.
Vrijdagmorgen 28 juli een flinke onweersbui gehad van 24 mm. De gewassen hadden dat wel nodig. Een week daarvoor ook al 13 mm gehad.
De stamslabonen beginnen nu te bloeien. De uien zijn 21 juli al gaan strijken (normaal is dit begin augustus). Om de uien dan goed kiemvrij te kunnen bewaren worden ze bespoten met een kiemremmingsmiddel. Dit gebeurt tijdens of net voor het strijken. Het uiengewas kan dan het middel goed opnemen.
In de uien zitten door het warme weer ook veel tripsen (onweersbeestjes). De larven van de trips kunnen schade in de uien aan brengen.