9 december 2012: weekoverzicht

19 maart 2006

15 maart 2006: Inmiddels mijn bouwplan (de diverse gewassen die ik teel op mijn bedrijf in 1 jaar) eindelijk rond.
Dit jaar ga ik 1 nieuw gewas telen, namelijk Oregano. Later zal ik daar nog wat meer over vertellen.
Verder stamslabonen, suikerbieten, wintertarwe, uien, vlas en aardappelen. De aardappelrassen die ik teel dit jaar zijn ca. 2,5 ha Bildstar en 6,5 ha Zorba. Zorba is voor velen een onbekend ras. Het is een Duits ras wat l voor de Duitse fritesindustrie geteeld word. Het is een lichtgeelvlezig, lang ovale aardappel en vergelijkbaar met Bintje. Ik teel de Zorbas voor APF Holland BV. Shakira is het suikerbietenras wat ik teel. Ik teel de bieten zoals altijd al voor Cosun. De vlas teel ik weer voor Flevovlas BV uit Nagele. Dit doe ik al een aantal jaren. De stamslabonen teel ik voor de Cooperartieve Verzendhandel en de tarwe voor Agrifirm. Het uienras wat ik teel dit jaar is Baldito. De uien gaan de eigen bewaarplaats in.

19 maart 2006: Zoals ik al eerder vermeld heb hier, teel ik komend jaar 3 ha oregano. Ropapharm, PPO en provincie Flevoland hebben een project “Oregano teelt en etherische olieproductie in Flevoland”die tot doel heeft om in Flevoland een commerciele teelt en verwerking van oregano tot oregano-olie op te zetten. PPO en biologische teler hebben al een perceel oregano staan en dit jaar zet ik samen met een collega akkerbouwer nog eens 6 ha oregano (3 ha per teler).
De bedoeling is dat er volgend jaar meer telers oregano gaan planten. Meer over oregano is hier te lezen. Ik verwacht komende week wat te kunnen doen in het land. Het land begint al behoorlijk op te drogen. Uien zaaien en bieten zaaien behoren tot de mogelijkheden, alhoewel de grond nog flink koud zal zijn.