22 juli 2005

22 juli 2005

9 juli 2005: Op de uien is voor de regen nog een laatste N bemesting gekomen. Afgelopen week hebben de gewassen voldoende regen gehad.
Gelukkig niet zoveel als in het zuiden en westen van het land. Hier totaal bijna 30 mm. De laatste uien zijn afgelopen maandag opgehaald door Jan Bakker en naar de vergister gegaan. Woensdagmorgen 6 juli heeft een controleur van de NAK het bedrijf weer gecontroleerd voor EUREPGap. Alles was goed. De wintertarwe die ik voor de vermeerdering teel is ook gekeurd. De eerste keer werd er nog wel wat gevonden maar bij de herkeuring was het goed.

16 juli 2005: Afgelopen week met de hak door de suikerbieten geweest om wat schieters en ander onkruid weg te hakken. In de uien en de aardappels druk met bespuitingen uitvoeren tegen de gevreesde schimmelziektes, phytophtora en valse meeldauw. Vooral de eerste steekt nu de kop op. In opslagplanten die in de bieten of in de wintertarwe staan word nu schimmelpluis waargenomen. De regen van een week ervoor heeft de infecties doen ontstaan. Het is zaak om het goed in de gaten te houden. Met het adviessysteem Prophy van Opticrop krijg ik een goed beeld wanneer het gevaarlijk weer is voor infecties.

22 juli 2005: De gewassen hebben weer wat regen gehad afgelopen week, 1 maal 7 en 1 maal 6 mm. Toch blijft het droog. De uien takelen hard af. Er komen dooie bladpunten aan het loof en slechte structuur plekken houd je er direct uit. Daar staan de uien een stuk minder. De eerste uien zullen komende dagen gaan strijken wat 10 dagen eerder is als vorig jaar. De phytophtora schimmel verspreid zich nu door het gevaarlijke weer zeer snel in Flevoland. Van de meeste aardappeltelers die ik spreek hoor ik dat ze deze ziekte in de aardappels waarnemen. Het word komende tijd oppassen geblazen. Regelmatig een bespuiting uitvoeren (om de 5 dagen) is nu noodzakelijk. Zelf heb ik ook aan de rand van het perceel Bildstar phytophtora gevonden. De wintertarwe rijpt nu ook snel af. En het vlas gaat misschien, als het weer het toelaat, komende week getrokken worden. Zaterdag ga ik zelf nog een paar weken op vakantie. Mijn vader neemt het bedrijf waar. Hierdoor zal er de komende tijd de site niet altijd vlot bijgewerkt zijn.