21 augustus 2001

Vandaag de wintertarwe gedorsen. We begonnen om half twaalf s’morgens, maar door de dauw was het tarwe toch nog niet droog genoeg.
De tarwe moet een vocht % hebben van 16 of lager om geen droogkosten te krijgen. Om 2 uur s’middags zijn we weer verder gegaan.
4,2 ha tarwe heb ik weggebracht naar Swifterbant en de andere 4,2 ha is op een vrachtwagen met oplegger gegaan. Dit is tarwe voor de zaaizaadvermeerdering en moet naar Emmeloord. Dit is te ver om met de tractor en kipwagen weg te brengen. Alle tarwe gaat naar ACM. De opbrengst valt mij ondanks de zeer slechte stand van de tarwe niet tegen. Ik schat dat ik een opbrengst van tussen de 9,5 en 10 ton/ha haal.
21 augustus 2001


Vanmiddag hebben ze ook de vlas in ronde balen geperst. Maar liefst 6 opraappersen hebben de vlas van het land gehaald.
Met een verreiker worden pakken op een vrachtwagen gedaan.
De vlas word dan naar Nagele vervoerd waar het verwerkt word voor de linnen.

21 augustus 2001

Gisteren (20-08) en vrijdag (17-08) heb ik groenbemester kunnen zaaien in het geoogste gersteland en erwtenland.
In de gerstestoppel heb ik Italiaans raaigras gezaaid en in het erwtenland Gele Mosterd.Ik zaai een groenbemester om de structuur van de grond optimaal te houden en de organische stof voorziening op peil te houden.
Op het erwtenland heb ik tevens nog kippenmest laten verspreiden. In deze mest zitten de elementen Stikstof, Fosfaat en Kalium die door de grond vastgelegd word. De Stikstof zorgt er tevens voor dat de groenbemester goed kan groeien.
Dat is weer goed voor het Organische stofgehalte van de grond en de groenbemester kan ook de grond goed laten doorwortelen.
Eind Oktober en in November word deze groenbemester weer onder geploegd.
Vooral in gewassen die vroeg geoogst worden kunnen nog groenbemesters worden gezaaid. Dit zijn oa tarwe, gerst erwtenland en het vlas land.
Voor de andere gewassen zoals suikerbieten, uien en aardappelen word het te laat.
De groenbemester kan dan niet meer optimaal ontwikkelen.
Ook is er vandaag nog Vinasse Kali over het erwtenland gespoten. In deze afvalstof van de suikerindustrie zit veel Kalium en andere elementen.
Door Vinasse Kali nu te spuiten hoef ik in de winter of vroeg voorjaar geen Kali kunstmest meer te strooien. Vooral voor de Consumptie aardappelen is Vinasse Kali interessant.

Met een terragator word de Vinassekali op het land gespoten. Dit gaat met grote snelheid. In een half uur is 5 ha grond bespoten.
Afgelopen woensdag ( 15-08) is een eerste proefrooing gedaan van de chipsrassen van de Engelse chipsfabrikant Fritolay die bij mij op het land staan.Met de monsters word oa de opbrengst en de bakkwaliteit van verschillende rassen bepaald.
In september word nog een tweede proefrooing gedaan.
Morgen ( 21-08 ) word de tarwe van mij gedorsen. De weersomstandigheden lijken goed morge