26 mei 2001

Afgelopen vrijdag eindelijk de doperwten in de grond.
Door de koude en natte april maand is het zaaien van de doperwten bij andere telers behoorlijk vertraagt.
De doperwten worden in de periode van begin April tot eind Mei gezaaid om een goede oogstplanning voor de conservenfabriek te krijgen. Dit jaar zat ik in de late zaaiperiode, een volgend jaar kan dat vroeg zijn. De erwten zijn gezaaid zijn door loonbedrijf Maris uit Dronten. Ik teel de doperwten voor de Coöperatieve Verzendhandel. De planning is dat de erwten begin augustus worden geoogst. Ook het braakland heb ik inmiddels ingezaaid met een mengsel van gras. Voor de MacSharry regeling moet deze voor 31 Mei gezaaid zijn.
Op de tarwe is de tweede gift kunstmest gestrooid. Dit is gebeurt met Kalkammonsalpeter (KAS). Ook op de suikerbieten is voor de tweede maal Kas gestrooid. Op de aardappels ligt ook al kunstmest.
De onkruid heb ik op dit moment op de percelen goed onder controle. Toch komt er hier en daar een aardappelopslagplant in de suikerbieten en zaaiuien voor. Deze kunnen we met de foetsiespuit de baas. Met deze injectiespuit komt er een beetje water met Roundup ( onkruidbestrijdingsmiddel) op de aardappelplant, waardoor de aardappel kapot gaat.