26 april 2001

Afgelopen maandag (23-04) ben ik begonnen met aardappels poten.
Ik ben begonnen op het stuk land wat 2,5 jaar geleden 65 cm diep omgeploegd is. Deze grond (5,8 ha) is een stuk lichter dan de rest van het bedrijf.

Aardappels poten, met vooraan de tractor een kopeg
De andere 6,5 ha wat ik vol poot met aardappels is een stuk zwaarder . Hier ben ik dinsdag mee begonnen. Helaas zijn we woensdag tegen het middaguur uitgeregend. Ik moest nog 2,5 ha. Inmiddels is het zo nat (20 mm binnen 24 uur) dat we voorlopig even moeten wachten op beter weer.
Ik poot dit jaar alleen maar aardappels van het ras Turbo.
Deze poot ik met een Grimme 4 rijige pootmachine. Deze is nu 1 jaar oud en is van een collega akkerbouwer met wie ik samenwerk.
Voorop de tractor heb ik nog een kopeg die de grond mooi losmaakt en een goed pootbed maakt. Ik poot de Turbos in de maat 45mm-50mm en heb dan ongeveer 3000 kg aardappels per ha nodig. De aardappels liggen dan om de 33 cm in de rij.
Aardappelbedrijf Meijer uit Swifterbant heeft bij mij nog weer wat proeven aangelegd, o.a. voor Albert Heijn en Fritolay.
Tevens komt erbij een demoveld met alle rassen die Meijer in het assortiment heeft.