12 maart 2001

De laatste aardappels zijn afgelopen woensdag 7 Maart afgeleverd.
Al met al ging het afleveren vlot. De afzet is goed. Nu de prijs nog. Deze doet nog niet veel. Met prijzen van rond de 10 cent/kg is de teelt verre van rendabel.
Ik heb dit jaar wel een groot deel voor een vaste prijs wat uiteindelijk het gemiddelde wat opkrikt. Het andere deel zit in een pool.
Prijzen van rond de 20 cent/kg maakt de teelt van aardappelen pas rendabel.
Vanmiddag (12 Maart) zijn mijn aardappels getarreerd. Dit tarreren bepaald uiteindelijk de netto opbrengst.
Door de slechte structuur van de grond van het afgelopen jaar waren er veel kluiten (stukken grond) in de aardappelbewaring meegekomen. Dit was goed te merken aan de 9,5 % grond tarra.
Het voer % viel mij nog mee, 4,2 % . (Het aandeel halve,groene en misvormde aardappelen in de partij).De uiteindelijk netto opbrengst per ha was oogst 2000, 57 ton/ha.
Voor het ras Turbo is dit redelijk goed.
De wasbaarheid (het uiterlijk van de aardappelen na het wassen) viel tegen. Voor een klein deel van de partij kon ik nog premie krijgen, maar de rest viel daar buiten. Het uiterlijk van de aardappel gaat vooral achteruit in de bewaarplaats. Vocht is dan meestal funest. Hierdoor komen schimmelziektes als zilverschurft op de aardappel terecht.
Snel drogen van de aardappelen na het inschuren is dan ook van groot belang.
Vorige week dinsdagochtend (6 Maart) heb ik nog zomergerst gezaaid van het ras Barke. Deze heb ik over de vorst gezaaid als kopakkers voor de uien langs.
De uien worden later gezaaid (begin April).
Door de hogere temperaturen begint de Winter tarwe nu ook goed te groeien. Alleen er staan te weinig planten dit jaar, dit komt niet ten goede van de opbrengst. Er is veel zaad ongekiemd gebleven.