28 augustus 1999

Een weekje lekker met mijn gezin en de vouwwagen weggeweest naar camping de Bosgraaf in Beekbergen. Goed weer gehad na twee weken slecht weer.

Mijn vader heeft afgelopen week het bedrijf waargenomen en af en toe nog druk gehad, want de tarwe is afgelopen dinsdag en woensdag van het land gehaald. Dit ondere mooie droge omstandigheden. Wintertarwe dorsen 1998, de tarwe word gelost in een vrachtauto. Deze vervoerd de tarwe naar Emmeloord waar het in opslag gaat. Dit is tarwe bestemd voor de vermeerdering.

 

De opbrengst viel wel tegen, 8.4 ton/ha. Terwijl veel andere percelen tarwe in de buurt toch wel 10-11 ton/ha haalden. De reden van de tegenvallende opbrengst is toch weer de fusarium schimmel geweest. En vooral omdat ik het ras Ritmo teel, wat dit jaar weer veel last heeft van de schimmelziekte.
Ca. 5,5 ha tarwe is bestemd voor de zaaizaadvermeerdering. Dit zaad word geschoond en gekeurd en dan volgend jaar weer als zaaizaad verkocht. Voordeel van deze vermeerdering is dat er voor het geschoonde produkt tarwe ca. 6 cent meer per kg wordt betaald. Nadeel is dat deze tarwe naar Emmeloord gebracht moet worden wat weer extra transportkosten met zich meeneemt, de afstand voor ons naar Emmeloord is te groot. Tevens moet de tarwe gekeurd worden wat ook wat kosten geeft, al met al is het saldo toch beter dan de normale voertarwe.
De overige 6,5 ha gaat naar een depot in Swifterbant waar de tarwe tijdelijk opgeslagen word in een loods van Korteweg. Dit ivm de planning voor ACM. Deze tarwe brengen we zelf. De transporttijd is een half uur, zodat we met twee tractors + kipwagens de dorsmachine voor kunnen blijven. We kunnen per kipwagen (Veenhuis) 8-8.5 ton tarwe vervoeren.

Het tarwestro is gedeeltelijk weggehaald. Door de regen van donderdag ( 9 mm ) is dit te nat geworden. De weersverwachting voor deze week is gunstig, zodat het stro wel geperst zal worden