29 juli 1999

Gisteren heeft de buurman mijn boontjes geschoffeld. Dit was wel nodig omdat er toch wel veel onkruid in kwam, waaronder vooral straatgras en ereprijs. Volgend jaar zullen we de schoffelmachine nog vaker moeten gebruiken omdat er veel gewasbeschermingmiddelen niet meer mogen worden gebruikt.
Vooral in de uien en de conserventeelt (stamslabonen en doperwten) zal het onkruid moeilijk te bestrijden worden. In de conserventeelt is het onkruid de zwarte nachtschade het grootste probleem want wordt deze niet goed bestreden dan kunnen de besjes van deze plant in het geoogste produkt komen wat schadelijk is voor de volksgezondheid. Terwijl het middel bentazon wat gespoten wordt tegen dit onkruid al in een lage dosering wordt gespoten zodat dit middel maar weinig tot geen schade zal doen aan het milieu.
Tevens is dit strenge beleid alleen maar geldig in Nederland en niet in de andere landen van de Europese gemeenschap. Zodat deze teelten voor Nederland verloren kunnen gaan. En zo kunnen we nog wel uren doorgaan. Op dit moment zullen de standsorganisaties en aanverwante bedrijven die met dit groot probleem te maken gaan krijgen in conclaaf gaan met deze maatregelen.
De uien zijn afgelopen nacht beregend met ca. 25mm water. Tijdens de bolvorming heeft een ui water nodig voor een goede produktie. En aangezien de grond al goed indroogd is en de vooruitzichten op regen ver weg zijn hebben we beregend.