15 juli 1999

5 Juli nog 20 mm regen gehad. De bonen zijn daardoor ideaal opgekomen. En aangezien een boon van warmte houd groeien ze goed door.
Sinds 5 Juli op een paar spatten na droog gebleven.
Aan de gewassen is het nu al te zien dat ze toch al wat lijden van de afgelopen warme, droge dagen.
De aardappels die al niet zo veel loof hebben als in andere jaren staan overdag door de warmte toch wat te hangen. Voordeel is wel dat de aardappelziekte op dit moment met deze hoge temperaturen weinig kans krijgt, waardoor het spuitinterval wel iets verruimd kan worden. Deze interval was hier 6-7 dagen en kan nu misschien naar 7-10 dagen .
Er zit veel tal onder de aardappels dit jaar, ik tel vaak wel 20 knolletjes per plant.

Vrijdag 9 Juli zijn de erwten gedorsen. De weersomstandigheden voor het dorsen waren goed, maar de oogstomstandigheden niet. Door dat de ertwenplanten te klein gebleven zijn konden de dorsmachines de erwten moelijk verwerken. En doordat de grond te kluiterig lag konden ze niet laag plukken waardoor er veel erwten achter bleven. Dit resulteerde dan ook in een slechte opbrengst (ca.3,4 ton/ha ,normaal is 6a7 ton/ha).

Als de doperwten eraf zijn kan er in dat land een groenbemester worden gezaaid om de grond goed te laten herstellen. De structuur wordt dan beter, wat voor een volgend gewas een hogere kwaliteit en opbrengst kan geven. Voor het zaaien van de groenbemester (Dit is gras, namelijk engels raaigras) heb ik kippenmest laten verspreiden door loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen. In de mest die van mijn buurman komt (die heeft legkippen) zit veel Stikstof, fosfaat en organische stof wat weer goed is voor de grond en het volggewas. Tevens hoeft er geen kunstmest meer gestrooid worden op het gras omdat dit al in de mest zit. En de mest is ook goedkoper als kunstmest.

Dat ik laast schreef dat er wel geen fusarium in de tarwe zou komen is toch niet waar. De schimmelziekte zit dit jaar toch weer volop in mijn tarwe wat dan ook vast wel weer opbrengstderving zal geven. De ziekte komt vooral in de tarwe tijdens de bloei bij een paar natte dagen waarbij de tarwe niet droog word. Je ziet een paar weken laterd in de aar dan wat oranje kafjes waar op den duur een verschrompelde korrel inkomt.Vorig jaar gaf ziekte een opbrengstderving van 3 ton /ha. (=30%)