13 juni 2024; soja bonen zaaien (Dutchedamame)

Soja bonen zaaien (Dutchedamame)

Loonbedrijf Breure uit Swifterbant heeft donderdagmiddag 13 juni de soja bonen gezaaid. Door de wisselvallige weersomstandigheden werd het zaaien een week later dan vorig jaar.
Het zaaien ging perfect. De grond is door de vele regenval van de afgelopen weken vochtig genoeg. Ideaal om het soja boontje in de vochtige grond te zaaien.


Net als eerdere jaren worden de sojaboontjes geteeld voor de vriesvers markt. Ze worden in september geoogst.

Sinds 2019 teel ik verse soja. De verse, eiwitrijke sojaboontjes worden ook wel Edamame genoemd.

Dutchsoy, onderdeel van Green Organics, verzorgt de teelt en doet nu de vermarkting.  Meer info op de website.

Per ha wordt ca. 80 kg/ha zaaizaad gezaaid. In de rij liggen de zaadjes om de ca. 9-10 cm. Tussen de rijen is dat 50 cm. Het ras Befine is gezaaid. Dit zaaizaad is speciaal geschikt voor de teelt van edamame sojaboontjes.

Per ha worden ca. 190.000 zaden gezaaid. Het zaad van de sojabonen worden vooraf bij Poldergraan in Biddinghuizen geënt met Rhizobium-bacteriën. De Rhizobium bacterie werkt samen met de plant. De bacterie neemt stikstof op uit de lucht en geeft dit door aan de plant. Als dit goed lukt heeft het gewas voor de groei geen stikstof nodig.
De komende dagen gaan de temperaturen heel langzaam omhoog, zodat over ca. een week de eerste boontjes boven kunnen komen.


Dit jaar gaan we met medewerking van de Rabobank, FoodValley en Interprovinciaal Overleg Eiwittransitie de markt van gangbare edamame sojaboontjes proberen op gang te helpen. Daarvoor is een ketenversterker ingehuurd om de edamame boontjes niet meer uit landen vanuit o.a. Thailand te importeren, maar de markt in Nederland klaar te maken voor edamame sojaboontjes lokaal geteeld in Nederland. Plant Protein Forward heet het project.

Plant Protein Forward zet in op afzetcreatie van Nederlandse eiwitgewassen
Plant Protein Forward focust zich juist op afzetcreatie, de professionalisering en opschaling van gewasgerichte keteninitiatieven die bijdragen aan hogere consumptie van Nederlands geteeld plantaardig eiwit. Het eerste initiatief dat gebruik maakt van het programma is de keten rondom Dutch Edamame.