21 mei 2024; aardappel ruggen frezen, rugopbouw.

Aardappelen frezen

Tijdens het pinksterweekend van 20 en 21 mei hebben we de aardappelruggen gefreesd.

Dit frezen doen we met de 4 rijige Baselier frees. Deze maakt de grond los en fijn  tussen de gepote aardappelen en gooit de grond op de ruggen. Speciale kappen achterop de frees drukken de grond op de rug weer aan. De ruggen zijn na het frezen een stuk groter in omvang geworden. Daardoor hebben de aardappels tijdens de groei voldoende ruimte om in te groeien. De kans op een groene aardappel (die uit de rug wil groeien) wordt ook een stuk kleiner.
Inmiddels is het wel behoorlijk droog. We hebben afgelopen week maar 3 mm regen gehad. Aan de andere kant zitten er in andere delen van Nederland boeren met veel wateroverlast in hun gewassen. Daar zitten we ook niet op te wachten.