4 mei 2024; suikerbieten proefveld zaaien

Suikerbieten zaaien (proefveld)

Het suikerbietenproefveld van SESVanderHave is vandaag gezaaid. De bedoeling was dat het 3 mei al zou gebeuren, maar door de regen is dat uitgesteld naar 4 mei.
Al jaren heb ik op ons bedrijf een groot suikerbietenproefveld liggen van SESVanderHave. Het perceel suikerbieten van 7,4 ha wordt dit jaar bijna helemaal benut door dit proefveld. Er zijn ca. 2700 plots (proefveldjes) gezaaid. Elk plotje is 1,5 meter bij 6 meter.

Jaarlijks worden duizenden combinaties suikerbieten uitgeprobeerd op diverse proefvelden door het land. Dit gebeurt op verschillende soorten grond waaronder klei, dalgrond en zand. Er word gekeken naar de opbrengst, suikergehalte maar ook naar schieterresistentie, zaadkwaliteit, oogstbaarheid en virusziektes zoals bijv. rhizomanie.

Met een speciaal gemaakte proefveld zaaimachine worden de plots gezaaid. Er word gezaaid met GPS, zodat mooi recht gezaaid kan worden. Tussen alle plots worden zogenaamde rijpaden ingezaaid.
Bij de oogst worden deze rijpaden eerst geoogst voordat het proefveld gerooid kan worden.

Meer info over het veldonderzoek suikerbieten.

SESVanderHave heeft 3 proefvelden in Flevoland, 1 in Drenthe en 1 in Noord-Brabant.

Voordat het proefveld word gezaaid zaait Arjan Hadderingh van Percelen in Kaart de rijpaden tussen de proefvelden in. Dit heeft Arjan 2 mei al gedaan. In eerste instantie had de zaaimachine nog wat last van de resten groenbemester, maar door een aanpassing ging het zaaien daarna gelukkig goed.


Vrijdagochtend 3 mei heeft  SESVanderHave met de proefveld zaaimachine nog een paar omgangen kunnen zaaien. Totdat de regen kwam. Het was uiteindelijk maar een 1 mm. Zaterdag 4 mei heeft men het zaaien kunnen hervatten. Tegen 15.00 uur zaten de suikerbieten in. De kopakkers van het proefveld heeft Arjan Hadderingh daarna nog gezaaid.

Mooi op tijd voor de regen. In de nacht van 4 op 5 mei is er toch maar 15 mm regen gevallen.