16 maart 2024; zomergerst zaaien

Zomergerst zaaien perceel 3

Het seizoen 2024 is gestart. Ik heb zaterdagmiddag en avond de zomergerst gezaaid. Deze heb ik in het ca. 8.6 ha groot perceel 3 gezaaid. In dit perceel zijn in 2023 de aardappels geoogst. Deze aardappelen zijn gelukkig wel onder prachtige omstandigheden geoogst. Het perceel is daarna direct los gewoeld. Normaal zou ik in dit perceel in de herfst de wintertarwe zaaien. Dit is door de extreem natte herfst en winter niet meer gelukt. Ik had de loonwerker kunnen vragen om met de spit-zaai combinatie de wintertarwe te laten zaaien, maar dat heb ik, door de hoge kosten, ditmaal niet gedaan.
Ik heb half december het besluit genomen om dan maar in het voorjaar zomergerst te zaaien.
Het ras wat ik zaai is RGT Planet van Barenbrug. Dit ras schijnt een hoge opbrengst te geven en geeft een goede brouwkwaliteit. Het zaaien ging op zich heel mooi. De grond is wat vochtig, zodat de zomergerst mooi op de vochtige grond gezaaid kan worden. De temperatuur is de komende week goed, dan zal de zomergerst wel snel gaan kiemen.

Ik ga nog 4 ha zomergerst zaaien in een ander perceel, namelijk perceel 1. Dit perceel is eind januari pas geploegd. Hopelijk lukt dat 1 deze dagen.