6 en 7 september 2023; suikerbieten rooien

Suikerbieten rooien

De suikerbietencampagne is nog niet van gestart gegaan, maar hier zijn de eerste suikerbieten al gerooid. De campagne start woensdag 20 september.
Doordat we op ons bedrijf een proefveld van SESVanderHave hebben liggen, rooi ik de suikerbieten elk jaar vroeg. Dit jaar moeten de suikerbieten in onze regio volgens de planning van Cosun maandag 25 september op het erf klaar liggen. De suikerbieten moeten dus nog wel een tijdje liggen voor ze opgehaald worden.

Woensdagmiddag 6 september is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele begonnen met het rooien van de kopakkers. Loonbedrijf Vedelaar rooit met een 6 rijige Grimme 620 Maxtron bietenrooier. De Maxtron is uitgerust met rooiwielen en reinigingsrollen. Tevens heeft de bietenrooier een rups onderstel. In de bunker van de bietenrooier kan ca. 20 ton suikerbieten. Het transport wordt ook verzorgt door loonbedrijf Vedelaar.
De suikerbieten worden gelost in een 3 assige VG kiepwagen. Hier kan ook 25 ton suikerbieten in. De suikerbieten worden op de asfaltplaten bij de windmolensgekiept.


 

Als het proefveld uiteindelijk vrij gerooid is het vanuit de lucht een mooi gezicht.

De opbrengst zal niet meevallen. De suikerbieten zaten pas 19 mei in de grond. SESVanderHave wil de suikerbieten vroeg rooien om zo op tijd klaar te zijn als het weer later zou omslaan. De rooier kan namelijk niet makkelijk onder te natte omstandigheden rooien. Voor mij maakt het niet uit ik wordt netjes gecompenseerd.