26 augustus 2023; BIMAG nachtvlinder telling

BIMAG nachtvlinder tellingen

Dit jaar doe ik voor het eerst mee aan de jaarlijkse BIMAG nachtvlinder tellingen in Nederland

Sinds 2019 werken LTO Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting samen binnen het project Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG). Binnen het project hebben de afgelopen vier jaar 115 enthousiaste agrariërs nacht- en dagvlinders geteld op hun boerenbedrijf. Zij verzamelden hiermee belangrijke informatie over de vlinderstand op het platteland. De komende vijf jaar wordt BIMAG voortgezet en willen we elk jaar met 150 agrarische bedrijven vlinders monitoren. (bron: www.vlinderstichting.nl/bimag/)

Het eerste jaar had ik mij ook al opgegeven. Alleen had het project inmiddels voldoende deelnemers. Dit jaar is er weer ruimte voor nieuwe deelnemers. Vandaar dat ik dit jaar wel mee kan doen.

Het doel van het project is om te weten te komen hoe de insectenstand is in het agrarische gebied. Veel agrariërs doen al veel aan biodiversiteit op het erf. Door te monitoren krijgt de agrariër beter inzicht hoe de stand is van de insectenpopulatie op het bedrijf. De vlinderstichting en het CBS zijn aangesloten bij het project om te analyseren en om advies te geven.

Ik tel de nachtvlinders met behulp van 3 LED emmers. Eens in de twee weken plaats ik deze emmers in de avond op 3 plekken op het bedrijf. 1 LED emmer in de tuin, 1 LED emmer in een akkerrand en 1 LED emmer in een akkerbouw perceel. Dit jaar in mijn geval wintertarwe en dat is nu inmiddels een groenbemester geworden.

In de ochtend maak ik de emmers leeg en maak ik van elke vlinder een foto. De foto’s van de vlinder kan ik uploaden naar het meetnet nachtvlinders. De vlinderstichting benoemt dan de nachtvlinders.

Hoe het plaatsen van de LED emmers in zijn werk gaat is in onderstaand filmpje te zien.


Hieronder foto’s van de 3 LED emmers in het begin van de avond geplaatst op de 3 verschillende plekken op ons bedrijf.


Op de inlog van het meetnet kan ik later zien wat voor soorten ik in de emmers gevangen heb. Hieronder een foto van 1 eierdoos van 1 LED emmer.

26 augustus 2023; BIMAG nachtvlinder telling


Hieronder enkele nachtvlinders die ik op foto vastgelegd heb en naar het meetnet heb verstuurd.

Per keer kan het heel wisselend zijn hoeveel nachtvlinders er in de emmer zitten. Meestal in een warme periode zitten er meer in dan in een koude periode. Zo krijg ik met de BIMAG meting een idee wat voor soorten nachtvlinders er allemaal op het bedrijf aanwezig zijn en dat zijn er meer dan je denkt. Het is erg leuk om te doen. In een speciale app groep wordt heel veel informatie onderling gedeeld en dat maakt het extra leuk.