16 augustus 2023; deel uien vernietigd met de schijveneg

Deel uien vernietigd met schijveneg

Helaas maar het is niet anders. Een groot deel van mijn uienperceel heb ik woensdagmiddag 16 augustus met de schijveneg vernietigd. Door een aantasting begin juni van eerst de uienmineervlieg en meteen erachter aan de bonenvlieg heeft de helft van het perceel zoveel schade opgelopen dat er van dat deel bijna geen fatsoenlijke ui meer afkomt. Het heeft geen zin om de enkele ui nog te laten staan. Vandaar dat ik heb besloten om de schijveneg te pakken en ca. de helft van de 5,5 ha uien daarmee heb vernietigd. De rest van de uien staan ook niet erg florissant, maar deze probeer ik nog te oogsten. Net nu de uienprijs explosief gestegen zijn heel erg jammer dat dit gebeurt, maar dat is ook boer zijn. Het groeit allemaal buiten en dan kan er ook zomaar iets gebeuren, maar dit had ik na een mooie opkomst van de uien nooit verwacht.

Een groot deel van het perceel heeft dus een flinke aantasting gehad van de uienmineervlieg. Deze vlieg legt eitjes in de grond. Uit die eitjes komen larven en die vreten zich omhoog in de uienpijpen.  In combinatie met het erg schrale, drogende weer geeft dit veel schade. Na de uienmineervlieg  blijkt na uitgebreid onderzoek de bonenvlieg ook te hebben toe geslagen. Vandaar de grote schade.
Verder zien we na de slechte groei ook dat bodemschimmel Fusarium aanwezig is. Dit zorgt er ook nog voor dat daardoor ook nog planten wegvallen.
Bovenste laag van de grond is ook hard waardoor de uitjes ook moeilijk met hun wortels naar onder konden gaan. Na het maken van een profielkuil bleek dat ook wel. De eerste 10 cm is heel hard, daaronder kon de schop zo de grond in. Perceel is niet geploegd, misschien ook mede oorzaak van het probleem?

Meer info over de uienmineervlieg.

Meer info over de bonenvlieg.

Op mijn gewasgroei pagina van de uien is te zien hoe het groeiverloop is van het gewas.

Artikel op de website van Veldpost.