20 mei 2023; rugopbouw aardappelen

Aanaarden aardappelen

Donderdag 18 mei ben ik begonnen met het opbouwen van de aardappelruggen, ook wel frezen of aanaarden genoemd. Met frezen wordt de aardappelrug die na het poten is ontstaan verder opgebouwd, zodat de aardappelen genoeg ruimte hebben om te groeien en niet groen kunnen worden. Met de Baselier 4 rijige frees wordt er extra grond op de aardappelrug gebracht. In de frees zitten freeshaken die de grond verder verkruimelen en over de al bestaande gepote aardappelrug gooit. De zogenaamde aanaardkappen achter de frees bepalen de vorm van de rug. Doordat de poter in  voldoende vochtige grond ligt en dat in combinatie met voldoende temperatuur en zonlicht groeit de aardappel al snel. Het zal dan ook niet lang duren voordat de aardappels boven komen.

Zaterdagmorgen 20 mei was ik klaar.