3 en 4 mei 2023; aardappels poten

Aardappels poten

Net als bij de uien gebeurt het hier niet vaak dat de aardappels in mei gepoot worden. Door dit toch wel bijzonder voorjaar dit jaar wel het geval. Dinsdagavond 2 mei al een begin gemaakt met het poten. Net als vorig jaar poten we het fritesras Innovator. Deze telen we via APFEriva en worden uiteindelijk grotendeels afgezet naar LambWeston. Dit ras is erg gewild bij de fastfoodketens om zijn lengte, goede bakeigenschappen en lichte kleur.
We poten de aardappels net als vorig jaar in niet geploegd land (niet kerende grondbewerking). Dat bevalt heel goed. Je zou zeggen de grond is nog te nat, maar dat valt heel erg mee. Sterker nog door het drogende zonnige weer droogt de grond zo snel dat de klei bovenop alweer hard word.
De frontfrees voor op de trekker zorgt er wel voor dat we hierdoor heen komen, maar je merkt dat de 130 pk Steyr trekker er flink aan moet werken. De snelheid ligt tussen de 3 en 3,5 km/uur.

Ik poot met een 3 meter brede Grimme pootmachine. De pootmachine huur ik van mijn collega. Voorop de 140 pk Steyr trekker zit een Baselier frees die de grond fijn en vlak maakt. Met een wagen en bandje los ik het pootgoed in de bunker van de pootmachine. In deze bunker gaat ruim 750 kg pootgoed. Er worden 4 rijen gepoot. Tussen elke rij zit 75 cm. In de rij is de afstand ongeveer 31 cm. Met behulp van draaiende kettingen met pootbekers eraan, worden de aardappels in de grond gestopt. Schijven aan de pootmachine dekken de aardappels toe. Ik rijdt op GPS. Het pootgoed wordt enkele cm’s onder het maaiveld gepoot. Per ha gaat ongeveer 3000 kg pootgoed de grond in.
Dit jaar poot ik aardappels in de maat 35-50 mm. Het pootgoed is fijn dit jaar.
Mijn 2 collega’s gaan na mij verder met poten. Helaas de regen van vrijdagmiddag, 16 mm, heeft het poten voorlopig weer uitgesteld.