4 en 5 mei 2022; aardappelen frezen

Aardappelen frezen

4 en 5 mei hebben we de aardappelruggen gefreesd.

Dit frezen doen we met de 4 rijige Baselier frees. Deze maakt de grond los en fijn  tussen de gepote aardappelen en gooit de grond op de ruggen. Speciale kappen achterop de frees drukken de grond op de rug weer aan. De ruggen zijn na het frezen een stuk groter in omvang geworden. Daardoor hebben de aardappels tijdens de groei voldoende ruimte om in te groeien. De kans op een groene aardappel (die uit de rug wil groeien) wordt ook een stuk kleiner.
Inmiddels is het wel behoorlijk droog, ondanks dat is de grond nog vochtig genoeg om een stevige aardappelrug te maken.


Om de 48 meter komen in het perceel de spuitsporen te liggen. Waar deze sporen komen heb ik 2 elementen van de pootmachine uitgezet. Zo komen er in deze ruggen geen aardappels te groeien, maar kunnen de banden van de trekker en veldspuit hierover rijden. Van de rijenfrees laten we twee schrapers zakken die een klein stukje van de gefreesde rug afschrapen. Over die twee ruggen rijdt dan de veldspuit.

4 en 5 mei 2022; aardappelen frezen