20 april 2022; uien zaaien

Uien zaaien

De uien zijn gezaaid. Loonbedrijf Breure is dinsdagmiddag rond 15.30 uur begonnen met het zaaien van de uien. Loonbedrijf Breure zaait elk jaar onze uien. Ditmaal met een 4,5 meter brede Gaspardo zaaimachine met daarvoor een John Deere trekker. Het ras wat ik dit jaar teel is Hyway. Een ras veredelt door De Groot en Slot.
We maken gebruik van zaaizaad dat is geprimed.
Primen van het uienzaad is het op gang brengen van het zaad en op precies het juiste moment weer stopzetten van het ontkiemingsproces. Zodra het zaadje daarna wordt gezaaid  en voldoende water krijgt, zal het veel sneller ontkiemen dan wanneer het niet geprimed zou zijn. Voordeel is dat het gewas sneller opkomt. Je krijgt een uniformere gewas. Nadeel is wel dat het zaaizaad door de behandeling duurder is, maar je kunt wel 10 % minder uitzaaien. Meer hierover klik hier. Per ha worden 3,7 eenheden uienzaad gezaaid.

Per ha zijn dat ruim 900.000 zaden. De omstandigheden voor het zaaien waren goed. Een mooi vlak zaaibed. Het zaadje is op de nog vochtige klei gelegd. Toch word het alweer droog. We hopen maar dat de uien goed kunnen kiemen.

Link naar overzicht van de diverse verschillende zaaidata van de afgelopen jaren.