30 maart 2022; Suikerbieten proefveld zaaien

Suikerbieten zaaien inlcusief proefveld SESVanderHave

Het suikerbieten proefveld van SESVanderHave is gezaaid. Maandagmiddag 28 maart is SESVanderHave begonnen aan het ca. 3 ha groot proefveld. Dit jaar zijn er 3300 plots (proefveldjes) gezaaid. Elk plotje is 1,5 meter bij 6 meter.


Jaarlijks worden duizenden combinaties suikerbieten uitgeprobeerd op diverse proefvelden door het land. Dit gebeurt op verschillende soorten grond waaronder klei, dalgrond en zand. Er word gekeken naar de opbrengst, suikergehalte maar ook naar schieterresistentie, zaadkwaliteit, oogstbaarheid en virusziektes zoals bijv. rhizomanie.

Met een speciaal gemaakte proefveld zaaimachine worden de plots gezaaid. Er word gezaaid met GPS, zodat mooi recht gezaaid kan worden. Tussen alle plots worden zogenaamde rijpaden ingezaaid.
Bij de oogst worden deze rijpaden eerst geoogst voordat het proefveld gerooid kan worden.

Meer info over het veldonderzoek suikerbieten.

Nadat het proefveld er in zit worden rondom het proefveld de rest van onze suikerbieten gezaaid. Normaal doet loonbedrijf Breure dit meestal, maar omdat SESVanderHave nog tijd over had hebben zij deze suikerbieten gezaaid.
Dit jaar zaaien we net als vorig jaar het ras, Yukon.  Woensdag 30 maart zitten de suikerbieten in de grond. Dat is bijna een maand eerder dan vorig jaar.