13 augustus 2021; sleepslangen tarwestoppel met rundveedrijfmest

Sleepslangen rundveedrijmest in tarwestoppel

Vrijdagochtend 13 augustus heeft loonbedrijf Breure met hun sleepslangbemestercombinatie de geoogste wintertarwe stoppel bemest met rundveedrijfmest van Jan Bakker. Per ha word ca. 45 m3 rundveedrijfmest in de tarwestoppel geïnjecteerd.
De rundveedrijfmest wordt aangevoerd door mesthandel Jan Bakker uit Oldebroek. De mest wordt in een grote container gepompt. Hierin kunnen 2 vrachtwagens hun mest (totaal ca. 70 m3) lossen. Vanaf het erf wordt de rundveedrijfmest via een slang naar de bemester op het land gepompt. De bemesten rolt eerst de slang uit naar het betreffende perceel. De slang wordt aan de bemester met injecteur gekoppeld. De slang sleept achter de bemester aan, vandaar de term sleepslangen. De bemester is uitgerust met schijfkouters om de mest op een juiste wijze in de grond te krijgen.

Over ca. een week wordt in de bemeste tarwestoppel een groenbemester gezaaid. Deze groenbemester kan dan tijdens de groei profiteren van de stikstof die in de mest zit.