16 juni 2021; aangepast slootkantenbeheer

Aangepast slootkantenbeheer

Ik doe dit jaar mee aan de pilot, Aangepast Slootkantenbeheer van het Flevolandsagrarisch Collectief (FAC). In 2020 is het FAC in samenwerking met BDEKO, Landschapsbeheer Flevoland en de Bee-foundation gestart met de pilot Aangepast slootkantenbeheer voor meer Biodiversiteit. De eerste groep deelnemers is vorig jaar gestart. Dit jaar zijn er nieuwe deelnemers bijgekomen, zoals ons akkerbouwbedrijf.
Voor het instandhouden en verbeteren van de biodiversiteit in Flevoland kunnen we veel doen via de slootkanten zonder dat er aan productieoppervlak ingeleverd wordt. Door slootkanten gefaseerd te maaien en het maaisel direct af te voeren vermindert de biomassa en verandert de plantensamenstelling ten gunste van bloemrijke kruiden. Stukken van de slootkant gefaseerd maaien zorgt er bovendien voor dat er zich binnen een bepaalde afstand altijd bloeiende bloemen bevinden zodat vlinders, allerlei wilde bijen, zoals hommels, en andere nuttige insecten zoals gaasvliegen en zweefvliegen kunnen bij-tanken. Juist de insectenpopulatie staat landelijk sterk onder druk. Daar kunnen wij via het aangepaste slootkantenbeheer in Flevoland iets aan doen. (Bron: FAC)

Loonbedrijf Van Dun heeft met hun speciaal voor het project aangeschafte maai-zuig combinatie de eerste maal gemaaid. Het maaisel wordt in de container achter de trekker gezogen. Het maaisel komt op 1 hoop te liggen waar ik het ga composteren. Zo kan het composteerde product terug naar de akker gebracht worden, goed voor onze bodem.

16 juni 2021; aangepast slootkantenbeheer