1 en 2 april 2021; uien zaaien

Uien zaaien

Donderdag en vrijdag 1 en 2 april zijn de uien gezaaid door loonbedrijf Breure uit Swifterbant. Dit jaar ruim 2 weken eerder dan vorig jaar. Breure  zaait al een aantal jaren onze uien met een 4,5 meter brede Agricola zaaimachine. Het ras wat ik dit jaar teel is Hyway. Een ras veredelt door De Groot en Slot.
Voor het eerst maak ik gebruik van zaaizaad wat is geprimed.
Primen van het uienzaad is het op gang brengen van het zaad en op precies het juiste moment weer stopzetten van het ontkiemingsproces. Zodra het zaadje daarna wordt gezaaid  en voldoende water krijgt, zal het veel sneller ontkiemen dan wanneer het niet geprimed zou zijn. Voordeel is dat het gewas sneller opkomt. Je krijgt een uniformere gewas. Nadeel is wel dat het zaaizaad door de behandeling duurder is, maar je kunt wel 10 % minder uitzaaien. Meer hierover klik hier. Per ha worden 3,7 eenheden uienzaad gezaaid. Per ha zijn dat ruim 900.000 zaden. De omstandigheden voor het zaaien waren perfect. Een mooi vlak zaaibed en genoeg vocht in de bodem om de uien snel te laten kiemen.

 

Link naar overzicht van de diverse verschillende zaaidata van de afgelopen jaren.


1 en 2 april 2021; uien zaaien
De bodemomstandigheden waar erg mooi om het uienzaadje vast te leggen in de vochtige klei.