7 augustus 2020; sleepslangen varkensmest

Sleepslangen varkensmest in tarwestoppel

Vrijdagmiddag 7 augustus heeft loonbedrijf Breure met hun sleepslangbemestercombinatie de geoogste wintertarwe stoppel bemest met varkensdrijfmest van Jan Bakker. Per ha word ca. 35 m3 varkensdrijfmest in de tarwestoppel geïnjecteerd.
De varkensmest wordt aangevoerd door mesthandel Jan Bakker uit Oldebroek. De mest wordt in een grote container gepompt. Hierin kunnen 2 vrachtwagens hun mest lossen. Vanaf het erf wordt de varkensmest via een slang naar de bemester op het land gepompt. De slang wordt uitgerold naar het betreffende perceel en aan de bemester gekoppeld. De slang sleept achter de bemester aan, vandaar de term sleepslangen. De bemester is uitgerust met schijfkouters om de mest op een juiste wijze in de grond te krijgen.

Over 10-14 dagen wordt in de bemeste tarwestoppel een groenbemester gezaaid. Deze groenbemester kan dan tijdens de groei profiteren van de stikstof die in de mest zit.