25 juli 2020; Michiel van de Vate, R van Wesemael BV

Inspectie gewassen

Michiel van de Vate, teeltbegeleider, werkzaam bij van R. van Wesemael BV in Biddinghuizen komt in het groeiseizoen wekelijks de gewassen op ons akkerbouwbedrijf inspecteren. In het begin van het seizoen krijgt de bestrijding van onkruiden de meeste aandacht, later de insecten- en schimmelbestrijding. Tevens komen ook andere dingen zoals bemesting, zaaizaden en groenbemesters aan bod.

In uien heeft de aandacht vooral, de bestrijding van trips. Tripsen zijn ca. 1-2 mm lange insecten die zich voornamelijk bevinden tussen de bladeren in het hart van de plant en op die plaatsen waar het blad is geknikt. Ze kunnen veel zuigschade geven wat ten koste gaat van een goeie opbrengst en goede kwaliteit van de ui. 100 % bestrijding is niet mogelijk, maar door een goeie monitoring en daarnaast bestrijding kan men veel schade voorkomen.  Er word gebruik gemaakt van selectieve middelen die veilig zijn voor natuurlijke vijanden van tripsen, zodat er samen een goede bestrijding van de tripsen plaats vind.

25 juli 2020; Michiel van de Vate, R van Wesemael BV
Michiel van de Vate controleert de uien op aanwezigheid van tripsen.


25 juli 2020; trips in uien
Tripsen in uien.


In uien, aardappelen en suikerbieten krijgt het voorkomen van schimmels in deze periode van het jaar de meeste aandacht. Naast de eigen ervaring en de ervaring van onze teeltspecialist Michiel van de Vate maak ik ook gebruik van een beslissing ondersteuning systeem van Cropvision. Aan de hand van o.a. weergegevens, gewasgroei en ziektedruk krijg ik een advies wanneer er gevaar is en wanneer ik het beste een gewasbeschermingsmiddel in kan zetten. Het juiste toepassingstijdstip is belangrijk. Door vooral preventief te beschermen voorkomen we dat de schimmel echt toeslaat. In aardappelen zijn vooral phytophthora en alternaria nu actueel. In uien gaat het om valse meeldauw en bladvlekkenziekte.

25 juli 2020; schimmelbestrijding in uien
Schimmelbestrijding in uien.


In suikerbieten kunnen bladschimmels het blad aantasten. Door zelf en samen met Michiel van de Vate het gewas regelmatig te controleren op verdachte vlekjes op het blad van de suikerbietenplant kunnen we op tijd schade voorkomen. In de onderstaande 2 video’s gemaakt door het IRS is te zien waar we op moeten letten en hoe we de schimmels kunnen herkennen.


In de video hieronder is te zien hoe de suikerbieten worden gespoten met de veldspuit tegen bladschimmels.


25 juli 2020; Michiel van de Vate, R van Wesemael BV
Nadat we een rondje langs de gewassen gedaan hebben krijg ik een advies op papier van Michiel van de Vate.