6 en 7 mei 2020; suikerbieten proefveld zaaien

Suikerbieten proefveld zaaien

Beter laat dan nooit. Woensdag en donderdag 6 en 7 mei heeft SESVanderHave uiteindelijk het suikerbieten proefveld gezaaid. Door het erg drogende weer in combinatie met de harde kluiterige klei heeft men zo lang mogelijk gewacht tot er beter omstandigheden waren om te zaaien. Men wil toch een zo egaal mogelijk proefveld hebben. Na de 22 regen van vorige week was de grond bekwaam genoeg om nu wel een poging te wagen om te zaaien.
Het is inmiddels het 11e jaar dat SESVanderHave hier bij ons in Flevoland een proefveld heeft liggen. In de Noordoostpolder bij Emmeloord ligt ook nog een proefveld, die is 4 en 5 mei gezaaid. Verder ligt er nog een proefveld in Drenthe en in het Zuidwesten van het land. Zo kunnen ze hun nieuwe suikerbieten rassen op verschillende grondsoorten beproeven.
Dit jaar is het proefveld inclusief de paden voor o.a. de spuitsporen en tussen de diverse proeven ca. 5,7 ha groot. Rondom het proefveld ligt nog ca. 2,8 ha suikerbieten die na het proefveld gezaaid word. Er liggen ruim 3300 veldjes. Elk veldje is 1,5 meter bij 6 meter.

Met een speciaal gemaakte proefveld zaaimachine worden de plots gezaaid. Er word gezaaid met GPS, zodat mooi recht gezaaid kan worden. Tussen alle plots worden zogenaamde rijpaden ingezaaid. Dwars daarop wordt het proefveld gezaaid. De witte streep geeft aan wanneer de man op de zaaimachine een knop moet indrukken zodat er een proef gezaaid kan worden. In de rij worden de bietjes om de 16 cm gezaaid.

 


Het zaaien van het proefveld gebeurt met een pneumatische zaaimachine die zo ingericht is dat elk zaadje op precies dezelfde afstand gezaaid word. Na elk proefje (plot) word het zaai-element automatisch leeggezogen. Het zaad word opgevangen in een opvangbakje. Zo kan men zonder vermenging het volgende proefje zaaien.

Half september worden de proeven gerooid.