9 t/m 17 september 2019; suikerbieten proefveld rooien

Suikerbieten proefveld rooien

Van 9 tot en met 17 september heeft SESVanderHave hun suikerbietenproefveld op ons bedrijf gerooid.

Onder perfecte rooi-omstandigheden zijn de veldjes  eruit gerooid. Maandagmiddag 9 september is men begonnen met het rooien van de 3456 trials. Totaal goed voor iets meer dan 3 ha. Per dag worden 600-700 veldjes gerooid. Elk veldje is 6 meter bij 1,5 meter.
In een speciale geavanceerde bietenrooier worden de suikerbieten gewassen en gewogen. Dit laatste word digitaal vastgelegd. De rooier rooit 3 rijen. Omdat de suikerbieten gewassen worden in de rooier, moet de rooier gevuld worden met water. Dit gebeurt met behulp van een giertank gevuld met bronwater.

Per veldje worden 20 kilo suikerbieten vermalen. Daar uit worden monsters gehaald en ingevroren. Dit gebeurt ook allemaal in de rooier. De ingevroren monsters worden tijdelijk opgeslagen in diepvries waarna ze vervolgens naar het laboratorium in Tienen (België) gaan. In de winter worden deze monsters beoordeelt op o.a. het suikergehalte, Winbaarheid, etc. De overige suikerbieten van het proefveld worden op het erf gestort en worden later opgehaald om naar de suikerfabriek gebracht te worden. SESVanderHave heeft meerdere van dit soort proefvelden liggen in Nederland. Zo kan men de nieuwe rassen onder verschillende omstandigheden beproeven.
Dit jaar is men op ons bedrijf begonnen. Nu gaat men naar de Noordoostpolder en daarna nog naar Biddinghuizen, Drenthe en Noord-Brabant.