9 juli 2019; Wintergerst laden.

Wintergerst laden

Dinsdagmorgen 9 juli heeft Post & Haveman uit Dronten de vrijdag 5 juli geoogste wintergerst opgeladen. De wintergerst heb ik verkocht aan Agrifirm. De wintergerst gaat op vrachtwagens naar Graansloot te Kampen. Agrifirm bewaard daar hun graan. Na de wintergerst daar een tijdje te laten conditioneren verkoopt Agrifirm, als de wintergerst brouwwaardig is, de wintergerst aan mouterijen. Omdat ik aangesloten ben bij Stichting Veldleeuwerik wordt de gerst duurzaam afgezet aan bierbrouwer Heineken.

Om duurzame brouwgerstketens te ontwikkelen heeft HEINEKEN Nederland samen met de Coöperatie Agrifirm en Mouterij Holland Malt het project ‘Brouwgerst uit duurzame teelt’ ontwikkeld. Het project biedt telers die bij de Stichting Veldleeuwerik zijn aangesloten een bredere keuze in het granensegment. (bron; website Heineken)

De opbrengst van de wintergerst was zeer goed, 11.5 ton/ha. Het vochtgehalte van de wintergerst was 13.9 %.