11 april 2019; suikerbieten proefveld zaaien

Suikerbieten proefveld zaaien

Dinsdag en woensdag 10 en 11 april is het suikerbieten proefveld van SESVanderHave gezaaid. Dit jaar zijn meer dan 300o plots (proefveldjes) gezaaid. Elk veldje is 1,5 meter bij 6 meter.
Jaarlijks worden duizenden combinaties suikerbieten uitgeprobeerd op diverse proefvelden door het land. Dit gebeurt op verschillende soorten grond waaronder klei, dalgrond en zand. Er word gekeken naar de opbrengst, suikergehalte maar ook naar schieterresistentie, zaadkwaliteit en oogstbaarheid.

11 april 2019; suikerbieten proefveld zaaien

Met een speciaal gemaakte proefveld zaaimachine worden de plots gezaaid. Er word gezaaid met GPS, zodat mooi recht gezaaid kan worden. Tussen alle plots worden zogenaamde rijpaden ingezaaid. Dwars daarop wordt het proefveld gezaaid. De witte streep geeft aan wanneer de man op de zaaimachine een knop moet indrukken zodat er een proef gezaaid kan worden.


Er worden 6 rijen gezaaid ( 3 meter breed) met de zaaimachine. Het zaaien van het proefveld gebeurt met een pneumatische zaaimachine die zo ingericht is dat elk zaadje op precies dezelfde afstand gezaaid word. Na elk proefje (plot) word het zaai-element automatisch leeggezogen. Het zaad word opgevangen in een opvangbakje. Zo kan men zonder vermenging het volgende proefje zaaien.

Woensdagmiddag zat het proefveld erin. Proefveld inclusief de paden is ca. 5,4 ha groot. Netto proefveld is ca. 3 ha.