8 april 2019; uien zaaien

Uien zaaien

Maandagmorgen tijdens de zonsopgang is loonbedrijf Breure uit Swifterbant begonnen met het zaaien van onze uien. Dit jaar heb ik een perceel uien die iets kleiner is dan 9 ha. 8,3 ha uien zijn mijn eigen uien. Verder wordt er tussen mijn eigen uien nog een proefveld van een 0,5 ha gezaaid door zaaizaadvererdelaar Seminis.

De rassen die ik zaai zijn 1 ha Dormo, en ca. 7 ha Rockito. Verder zijn er, om te proberen, nog 2 rassen van Syngenta gezaaid, namelijk Motion en nog een ras onder nummer.

Breure, het loonbedrijf, zaait de uien met een 4,5 meter brede zaaimachine. Er worden 3 zogenaamde “bedden” van 1,5 meter gezaaid. Elk bed heeft 5 rijen.
Per ha verzaai ik ca. 950.000 zaden. Hieronder is te zien hoe de zaaimachine gevuld wordt met het erg fijne zaad. Het zaad is behandelt met een fungicide. Dit om schade door bodemschimmels tijdens de kieming te voorkomen.


Nadat de zaaimachine gevuld is kan men gaan zaaien.


Hieronder is het groene zaadje te zien wat gezaaid is en op de vochtige vaste grond ligt. Dit bevordert een vlotte kieming van het zaad. Na ongeveer 3 weken komen de uien boven.

8 april 2019; uien zaaien