22 november 2018; ploegen perceel 4

Ploegen Perceel 4

Ook het laatste perceel op Harrysfarm is geploegd. Perceel 4, waar dit jaar de uien groeiden en daarna nog gele mosterd heeft gestaan, is direct nadat de geitenmest uitgereden is omgeploegd. In 2019 komen op dit perceel aardappelen te staan.
Het ploegen ging net zoals op de andere eerder geploegde percelen prachtig mooi. De grond valt mooi om en is nog steeds droog.


Dit jaar heb ik de voorscharen van de ploeg gehaald om de groenbemester beter door de bouwvoor heen te mengen. Met de voorscharen eraan wordt de groenbemester meteen onderin gelegd. Dan krijg je als het ware het zogenaamde inkuileffect. De grond wordt door de grote hoeveelheid organische stof onderin zuurstofloos. De grond kleurt daar later dan ook blauw. De wortels van de volggewassen kunnen daar dan ook moeilijker door heen komen. Door geen voorscharen te gebruikten wil ik dat voorkomen. Bij ploegen zonder voorscharen blijven groenbemester resten ook boven de grond liggen, dit voorkomt verslemping.

Akkerbouwer Kroes uit Dronten heeft in een artikel uitgebreid iets verteld over het ploegen zonder voorscharen en de voordelen hiervan. Hier terug te lezen.

Een nadeel is wel dat het niet zo’n mooi gezicht is die resten groenbemester bovenop. Vroeger was men gewend om de grond mooi zwart de winter in te laten gaan.
Nu is gele mosterd is nog goed te zien. Zie de foto’s hieronder. Komt er vorst dan vriest het wel kapot. En anders heb je er met de teelt van aardappelen sowieso geen last van. De meeste akkerbouwers zie ik nog wel met de voorscharen eraan ploegen.


Nadat het ploegen klaar is spit ik alle kopakkers van het geploegde met de spitmachine. Voordeel is dat je de eindvoren op de kopakker niet hebt. Zie foto onder.

22 november 2018; ploegen perceel 4


Hieronder filmpje van het spitten uit 2016.