17 augustus 2018; derde proefrooiing aardappelen

Derde proefrooiing aardappelen, Innovator

17 augustus 2018 een derde proefrooiing uit de Innovator aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA) Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Innovator aardappelen.

Sinds woensdag 8 augustus inmiddels bijna 60 mm regen gehad. Laatste week koeler en meer bewolking. Je zou verwachten dat de aardappelen in deze week meer gegroeid zouden zijn. Dat valt tegen. Laatste week maar ca. 1 ton groei/ha gehad. Er zit nog wel wat groen loof aan, maar word wel minder. Sommige stengels al dood. De grond tot aan onderin de rug mooi vochtig. Vergeleken met 2014 en 2015 zit er nu iets minder dan 10 ton/ha minder onder.
Het perceel is niet beregend.


Op de eerste foto twee manden. 1 mand gevuld met 50 mm opwaarts aardappelen. De andere mand is gevuld met aardappelen kleiner dan 50 mm. Op de tweede foto een close-up van een mand met aardappelen groter dan 50 mm.


In onderstaande tabel zijn de proefrooiingen te zien die ik de afgelopen jaren heb gedaan.