21 en 22 april 2018; aardappels poten

Aardappels poten

Zaterdag en zondag 21 en 22 april heb ik de aardappels gepoot. Net als met het zaaien ook tijdens het poten van de aardappels prachtig weer. Dit jaar poot ik het fritesras Innovator. Deze teel ik voor APF Holland. De Innovator wordt veel gebruikt voor de fastfood, zoals McDonald’s en KFC.
Naar teelthandleiding Innovator.

Het pootgoed heb ik eerder al met wagens op gehaald bij De Kubbe te Biddinghuizen. Een deel heb ik op de grond in de schuur gekiept en de rest heeft op een wagen gestaan. Met een heftruck met schepbak laadt ik het pootgoed weer op en kiep het in de wagen.


Ik poot met 3 meter brede Grimme pootmachine. Voorop de 140 pk Steyr trekker zit een frees die de grond fijn en vlak maakt. Met een wagen en bandje los ik het pootgoed in de bunker van de pootmachine. In deze bunker gaat ruim 750 kg pootgoed.


Er worden 4 rijen gepoot. Tussen elke rij zit 75 cm. In de rij is de afstand ongeveer 33 cm. Met behulp van draaiende kettingen met pootbekers eraan, worden de aardappels in de grond gestopt. Schijven aan de pootmachine dekken de aardappels toe. Ik rijdt op GPS.

Ik poot de maat 35-50 mm. Het pootgoed is wel erg lang dit jaar, waardoor er soms wel eens een aardappel van de pootbekers valt en daardoor er een stukje geen aardappel gepoot word. Per ha gaat ca. 3000 kg pootgoed de grond in. Over een week worden de ruggen nog opgefreesd en een aantal dagen later zullen de eerste aardappels boven komen.