Michiel van de Vate; teeltspecialist Wesemael B.V.

In Beeld; Michiel van de Vate, teeltspecialist Wesemael B.V.

Ik ben geboren in 1983 in de Zuidelijke Ijsselmeer Polders wat per 1 januari 1984 Gemeente Zeewolde is geworden. In 1986 is helaas bij mijn vader een hersentumor ontdekt en is in 2001 overleden. Na het afronden van mijn VWO opleiding heb ik mijn moeder geholpen op het akkerbouwbedrijf. In 2004 ben ik begonnen aan de opleiding consument en bedrijfswetenschappen aan Wageningen Universiteit and Research. Hier heb ik in 2012, na veel commissies en besturen, mijn diploma voor gekregen. Begin 2013 ben ik weer thuis gaan wonen bij mijn moeder. Inmiddels is het bedrijf verhuist van de Schillinkweg naar de Appelvinkweg in Zeewolde en heeft mijn zus het bedrijf over genomen van mijn moeder. En sinds mei 2017 ben ik woonachtig in Almere met mijn Spaanse vriendin.

Sinds ik weer terug op de boerderij ben gaan wonen is de liefde weer opgebloeid voor de akkerbouw. Ik vind het prachtig dat een zaadje uit kan groeien tot een plant waar de mensen van kunnen leven. Ik heb voor mijzelf toen besloten dat ik in dat proces een adviserende rol wil hebben.
Ik heb ervoor gekozen om eerst aan de slag te gaan als proefveldspecialist bij Syngenta om op een wetenschappelijke manier de werking van middelen van dichtbij te zien. Hier heb ik mij bezig gehouden met ziektebestrijding in granen, suikerbieten, uien, aardappelen, kool-achtigen en wortelen. Daarnaast ook proeven in zaaizaadbehandeling, trips bestrijding in uien, tijdstip van spuiten en onkruidbestrijding in aardappelen. In mijn tijd bij Syngenta heb ik veel geleerd. Van R. van Wesemael kreeg ik de kans om de koppeling tussen de werking van de middelen en de praktijk te maken. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. R. van Wesemael B.V. is een bedrijf wat handelt in gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen en geeft hier ook het benodigde advies bij. Per 1 september 2015 ben ik begonnen als teeltspecialist bij Depot Flevo aan de Zeebiesweg 25 in Biddinghuizen. Ons team bestaat uit Jan, Henny, Marcel en Richard. In 2018 nemen wij op de huidige locatie ons nieuwe pand in gebruik.

Logo Wesemael B.V.
Wat de baan als adviseur zo mooi maakt is dat ik in en met de natuur mag werken. Tijdens het groeien van een plant tot een oogstbaar product zijn er veel bedreigingen die de opbrengst kunnen beïnvloeden. Ik ondersteun de agrarisch ondernemer en samen zoeken wij naar een oplossing. Voor mij is het een uitdaging om de meest uiteenlopende problemen op de lossen. Een tevreden agrarisch ondernemer geeft mij voldoening.
Als teeltspecialist kijk ik zeker ook naar de mogelijkheden die de natuur ons bied. Door gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen die de natuurlijke vijanden sparen.
Harry adviseer ik tijdens de gehele teelt van zijn producten. Dit houd in dat we o.a. kijken naar onkruid, schimmels, schadelijke insecten en bemesting. Het doel is om de teelt van het product tot een zo goed mogelijk einde te brengen en daarbij het milieu zo min mogelijk te belasten. Mijn kennis hiervan is voor Harry een toegevoegde waarde.

Met vriendelijke groet,

Michiel van de Vate, Teeltspecialist akkerbouw en vollegrondsgroenten bij R. van Wesemael B.V.

Michiel van de Vate; teeltspecialist Wesemael B.V.