23 september 2016: suikerbieten rooien

23 september 2016: suikerbieten rooien

Vrijdag 23 september heeft loonbedrijf Vedelaar uit Nagele ruim 7 ha suikerbieten gerooid. Loonbedrijf Vedelaar rooit hier met een 6 rijige Grimme Maxtron bietenrooier. Om de suikerbieten van het land naar het erf en naar de plaat bij de windmolen te transporteren word een 22 ton Beco kipwagen gebruikt. De omstandigheden om te rooien waren perfect. De grond is de laatste weken goed opgedroogt waardoor de insporing van de zware bietenrooier veel minder is dan normaal.

Ik lever de suikerbieten allemaal in de zogenaamde vroege of te wel eerste levering. Dit doe ik al een aantal jaren. Zo is het land mooi vroeg vrij en kan ik op tijd later in oktober de wintertarwe inzaaien. Nadeel is wel dat ik qua opbrengst en suikergehalte wat laat liggen.

Tussen onze eigen suikerbieten ligt nog het proefveld van SES Van der Have. Deze wordt later gerooid. Wel worden de proefvelden alvast vrij gerooid. Zie foto verderop.

Meer info over het bietenrooien door loonbedrijf Vedelaar is hier te vinden op hun website.

De bietencampagne is vorige week net gestart.

Meer info over de start van de bietencampagne.