15 t/m 19 augustus: groenbemester zaaien

15 t/m 19 augustus: groenbemester zaaien

Afgelopen week 2 percelen tarwestoppels losgetrokken en daarna ingezaaid met een groenbemester. De 2 tarwestoppels worden losgetrokken met de Steyr 6140 met daarachter een Agrisem Combiplow woeler en een Kongskilde triltandcultivator.

In 1 perceel zaai ik bladrammenas. Na de oogst van wintertarwe zorgt de groenbemester er voor dat de grond weer kan herstellen. De grond word goed doorwortelt. De groenbemester levert organische stof, waarvan het bodemleven kan profiteren. Sommige groenbemesters bestrijden tevens aaltjes die schade veroorzaken in sommige gewassen zoals suikerbieten. Tevens leggen de groenbemesters ook stikstof vast waar het volggewas ook van profiteerd.

We moeten vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid sinds 2015 voldoen aan zogenaamde vergroeningseisen. Dit betekent dat we aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Hier moeten we ook rekening mee houden met het zaaien van een groenbemester. Vandaar dat het tegenwoordig verplicht is om een mengsel te zaaien. In dit perceel is dat een mengsel van bladrammenas met een klein percentage vlas.

Meer info hierover is te vinden op deze site.

Vrijdagmiddag 19 augustus had ik in totaal 19 ha ingezaaid. Nu hopen op wat regen en dan kan het groeien.