12 en 13 oktober 2015; suikerbieten rooien

12 en 13 oktober 2015; suikerbieten rooien

Loonbedrijf Vedelaar uit Nagele heeft maandag en dinsdag 12 en 13 oktober alle 9 ha suikerbieten gerooid.
De suikerbieten moesten woensdag 14 oktober om 6.00 gereed liggen. Ik zit in de eerste levering. Suiker Unie bepaalt jaarlijks het tijdstip van leveren. Er zijn 4 leveringen . Elke ca. 3 weken is er een levering. De laatste valt in december. Zelf rooi ik het liefst in de 1e levering. Dan zijn de suikerbieten mooi vroeg van het land en kan ik daarna als het weer het toelaat snel wintertarwe in dit perceel zaaien. In 2015 is de eerste levering wat later als in andere jaren. Dit jaar had ik ook weer een suikerbietenproefveld van SES Van der Have. Helaas werd dit proefveld dit jaar niet geoogst door SES Van der Have. De reden is de onregelmatige opkomst van de suikerbieten in het voorjaar. De suikerbieten van het proefveld zijn nu meegeoogst met mijn eigen suikerbieten. Dit jaar heeft loonbedrijf Vedelaar een nieuwe rooier van Grimme in gebruik genomen. Deze reinigt de suikerbieten nog beter als het oude type rooier van Grimme. Er worden 6 rijen (3 meter breed) tergelijkertijd gerooid.Loonbedrijf Vedelaar lost de suikerbieten op de kopakker in de wagen. Door de onregelmatige opkomst zijn de suikerbieten wat dikker dit jaar.

Hieronder een kort filmpje van het rooien van de suikerbieten.