1,2 en 3 oktober 2015; aardappels rooien

1,2 en 3 oktober 2015; aardappels rooien

Donderdagochtend 1 oktober zijn we begonnen met het rooien van de aardappelen. Voordat de aardappels de wagens op kunnen moeten er eerst wat aardappelruggen vrij gerooid worden. Door de afvoer van de aardappelrooier andersom te laten draaien worden de gerooide aardappels tussen 2 aardappelruggen gelegd. In de wagen zit een valbreker. Zo vallen de aardappels niet rechtstreeks op de harde bodem van de wagen. Voorop de trekker van de aardappelrooier zit een loofklapper. Deze klapt het aardappelloof korter zodat de rooier dit loof er beter uit kan halen. De wagen met aardappels word naar het erf gebracht. De aardappels worden in de stortbak gekiept. Via transportbanden vervolgen de aardappels hun weg de bewaring in. Tijdens het transport over de banden worden de aardappels nog behandeld met een kiemremmingsmiddel. Zo voorkom ik dat de aardappels tot in het late voorjaar niet kunnen gaan kiemen. Via de zogenaamde hallenvuller worden de aardappels naar de goeie plek in de bewaring gebracht. De aardappels liggen tot een hoogte van 4 meter. De hallenvuller kan zwenken van links naar recht, omhoog en omlaag en in- en uitgeschoven worden. Het rooien verliep mooi. De grond bovenop de rug was wel wat hard, maar niet hard genoeg om schade te brengen aan de aardappels. Afhankelijk van hoe de afzet loopt, worden de aardappels tot ca.mei bewaard. APF Holland uit Dronten verhandeld de aardappelen voor mij.Zaterdagmiddag 3 oktober rond half 1 waren de aardappels uit de grond. Mijn vader heeft het geoogste aardappelland direct na het rooien losgetrokken met de woelpoot.