5 en 6 augustus 2015; wintertarwe oogst

5 en 6 augustus 2015; wintertarwe oogst

Onder prachtige omstandigheden is 5 en 6 augustus de 20 ha wintertarwe geoogst. Loonbedrijf Breure uit Swiferbant is woensdagmiddag om 16.00 uur begonnen aan het eerste perceel. We begonnen met een vocht % van 15,5 %. Later op de avond was dit al gezakt naar 14 %. De wintertarwe is de laatste weken snel afgerijpt door de warme julimaand. Door de zomerstorm van zaterdag 25 juli zijn de korrels ook nog eens behoorlijk los gaan zitten in de aar en een deel van de wintertarwe is gaan hangen, tevens zorgde er een hagelbui ook nog voor dat 5 % van de korrels op de grond terecht is gekomen, waardoor dit drogende zonnige weer precies op tijd kwam. Dit jaar stort ik de wintertarwe op het vorig jaar nieuw aangelegde erf. De wintertarwe is verkocht aan Agrifirm. De wintertarwe wordt door Agrifirm opgehaald. Post en Haveman uit Dronten verzorgt het transport. De wintertarwe gaat naar Graansloot in Kampen. Donderdagmiddag rond 17.00 vertrok de combine van Breure naar een volgende klant. De opbrengst kwam gemiddeld over de twee percelen (ras is Henrik) uit op 10,25 ton/ha. Het perceel met als voorvrucht aardappelen bracht wel meer op. Het hectoliter gewicht ligt rond de 77. En vocht % tussen de 15 en 12,5 %. De opbrengst viel mij wel iets tegen. Ik had 11 ton/ha gehoopt.