14 en 15 april 2015; aardappels poten

14 en 15 april 2015; aardappels poten

14 en 15 april zijn de consumptie aardappelen gepoot. Dit gebeurde onder mooie weersomstandigheden. 15 april werd het zelfs 20 graden. Dat gebeurt niet vaak tijdens het poten half april. Net als vorig jaar teel ik ook in 2015 het ras Innovator. Dit ras is uitermate geschikt voor de fritesindustrie. APF Holland B.V. uit Dronten neemt de aardappelen af. Het pootgoed wat 2 weken eerder is ontvangen begon al aardig los te komen. Een mooie tijd om de aardappel te poten. Het pootgoed zit in de wagen. Deze wordt met behulp van een transportbandje gelost in de pootmachine. Met behulp van de hydrauliek van de trekker met wagen kan het bandje draaien en kan het pootgoed over de voorraadbunker van de pootmachine worden verdeeld. In de voorraadbunker kan ongeveer 1500 kg pootgoed. De pootmachine combinatie met voorop de Steyr 4130 ( 130 PK) Profi CVT trekker een Baselier frontfrees. Achterop een 3 meter brede Grimme GL 34 K pootmachine. Met behulp van de Baselier frontfrees word de grond fijn en vlak gemaakt. Er worden 4 rijen gepoot. Tijdens het poten wordt een behandeling tegen de bodemschimmel rhizoctonia uitgevoerd. Het middel zit in de gele voorraadtank en word via slangetjes en twee vernevelaars per rij onder bij de poterbuis en schijven op de knol gebracht. Op de pootmachine zitten ook twee voorraadbakjes met granulaat. Dit granulaat valt ook onder bij de knol en is tegen aaltjes. De aardappel valt in een pootvoor op een bepaalde diepte waarna de schijven de aardappel toedekt. Er word gepoot met RTK GPS, zodat de rijen mooi aansluiten op de volgende gang. Om groene knollen te voorkomen word de aardappel 2 cm onder het maaiveld gepoot. De aardappels liggen in de rij ca. 32 cm uit elkaar en tussen de rij 75 cm. Per ha wordt er ca. 3000 kg pootgoed verpoot. Binnenkort worden de gevormde aardappelruggen nog een keer aangefreesd.