17 maart 2015; uien zaaien

17 maart 2015; uien zaaien

Een dag eerder als in 2014 zijn de zaaiuien onder mooie omstandigheden gezaaid. Loonbedrijf Breure zaait al een aantal jaren onze zaaiuien. Voordat er gezaaid kan worden moet eerst de grond zaaiklaar gemaakt worden. De grond ligt, nadat het in de herfst van 2014 geploegd is, nog niet vlak en fijn genoeg om een mooi fijn zaaibed te creëren voor de uien. Met een zogenaamde sneleg combinatie word wel een mooi zaaibed verkregen. Vroeg in de ochtend al begonnen. Voordeel van zo vroeg (7.15 uur) is dat de zonsopkomst te bewonderen is. De grond valt beter als vorig jaar. Eenmaal bewerken is voldoende. Vorig jaar werd de akker tweemaal bewerkt om de grond goed fijn te krijgen. In 2013 viel de grond als poeder uit elkaar. Zo is het elk jaar weer anders. Voorop de Steyr 6140 zit een Steketee Combirol. Deze doet al een voorbewerking. De ploegsneden worden afgevlakt. Achterop de trekker zit direct achter de wielen een Rumptstad aandrukset, de terracompactor. Samen met de banden van de trekker word de grond gelijkmatig aangedrukt zodat straks de zaadjes zoveel mogelijk gelijkmatig op kunnen komen. De banden van de trekker moeten op een zo laag mogelijke druk (hier 0,5 bar) staan om zo min mogelijk schade aan de ondergrond te veroorzaken. Daarna komt de Steketee Maxisprint. Deze perfectioneerd het zaaibed verder.


Loonbedrijf Breure uit Swifterbant komt 9,25 ha uien zaaien. Dit jaar 2 rassen, namelijk ca. 8 ha Dormo en 1 ha Hypark. Tevens nog een proefras van Seminis. Op het erf word de zaaimachine gevuld. Er wordt 4,5 meter breed gezaaid. De uien worden op zogenaamde bedden gezaaid. Deze bedden zijn 1,5 meter breed en er worden op 1 bed, 5 rijen uien gezaaid. Deze zaaimachine zaait dus 3 bedden in 1 werkgang. Per ha worden 4 zakjes (eenheden) verzaaid. Totaal zijn dat ca. 1 miljoen uienzaadjes per ha. Met een snelheid van 5,5 km/uur worden de uien gezaaid. 9,25 ha is er gezaaid.

Uien land bewerken en daarna inzaaien 2015. Harrysfarm. from Harry on Vimeo.