11, 12 en 13 september 2014; uien laden

11, 12 en 13 september 2014; uien laden

1, 12 en 13 september 2014 zijn de uien van de grond opgeladen en de nieuwe uienbewaring ingegaan. De uien zijn een week eerder gerooid. De omstandigheden om te laden waren voortreffelijk dit jaar. Veel zon en wind zodat de uien mooi droog de bewaring in gaan. Dit jaar heb ik 8,5 ha uien geteeld van het ras Hypark. Nog steeds laden we de uien op met een Amac D2 uienlader. Deze lader die vroeger als aardappelrooier werd gebruikt is inmiddels wel al meer dan 30 jaar oud. Af en toe hadden we daarom ook wel kleine storingen tijdens het laden. Het word tijd voor wat anders. De uienlader heeft niet veel capaciteit. We rijden maar 5 km/uur. Bij harder rijden kan de lader de uien niet meer goed verwerken. Hieronder een fotoreportage.

Nadat de schuur vol is worden er meetvoelers in het product geplaatst om de temperatuur van de uien te kunnen meten. De ventilatoren kunnen aan en de uien worden droog geblazen. Via een automatiseringsprogramma, Omnicuro van Omnivent, kan het klimaat geregeld worden. De uien zullen in het voorjaar van 2015 afgeleverd worden.