3 september 2014; protamylasse spuiten

3 september 2014; protamylasse spuiten

Bos Agraservice BV uit Bedum heeft woensdagmiddag 3 september protamylasse (vloeibare kali) uitgereden over de tarwestoppel met grasgroenbemester.
Protamylasse / Vloeibare Kali is een dikvloeibaar nevenproduct dat vrijkomt bij de bereiding van aardappelzetmeel uit fabrieksaardappelen van AVEBE, Protamylasse is te omschrijven als een onteiwit aardappelvruchtwaterconcentraat. (Protamylasse wordt zowel op bouw- als grasland toegepast. De bemesting van protamylasse wordt bij bouwland toegepast voor; aardappelen poten, suikerbieten inzaai, gerst- en tarwe inzaai, maïs inzaai, wortels inzaai, etc.
De stikstofwerking is ondermeer afhankelijk van de periode van het jaar waarin de meststof wordt toegediend. In het algemeen zal de hoogste stikstofwerking optreden na toedienen in het voorjaar en in het najaar voor inzaai van een groenbemester. Onder deze omstandigheden kan in de praktijk met een stikstofwerking van 50 – 70% worden gerekend. Protamylasse is een kalihoudende meststof van plantaardige afkomst.De grasgroenbemester, rietzwenkgras, heb ik in november 2013 met de wintertarwe meegezaaid. Voordeel van de protamylasse is niet alleen dat er kali in het product zit maar ook stikstof. Zo kan de grasgroenbemester van de stikstof profiteren om goed te gaan groeien. Volgend jaar komen er uien op dit perceel. Uien hebben wel behoefte aan kali. (Bron: Bos Agra Service BV).

In totaal is 9 ha met protamylasse uitgereden.