23 juni 2014; gewasbescherming in aardappels

23 juni 2014; gewasbescherming in aardappels

Alle hens aan dek voor de akkerbouwers in Nederland. De gevreesde aardappelziekte “Phytophtora Infestans” slaat toe. Dit jaar is de druk van Phytophtora erg hoog. Diverse telers in Flevoland hebben al te maken met deze ziekte die veel schade kan veroorzaken in aardappelen. Zelf mag ik mij nog gelukkig prijzen. Ik heb nog niets kunnen vinden. Ook mijn teeltbegeleider, werkzaam bij Van Wesemael uit Biddinghuizen, heeft nog niets kunnen vinden. Klik hier voor veel info over de ziekte Phytophtora.

De aardappelen worden vanaf opkomst tot aan de afsterving van het loof in een interval van ca. een week bespoten met een schimmelbestrijdingsmiddel. Afhankelijk van de weerssituatie, de groei van het gewas, neerslag en de druk van phytophtora kan deze interval korter en langer zijn. Zelf gebruik ik een Beslissings ondersteunend systeem, Opticrop Prophy die met alle omstandigheden rekening houd zodat niet onnodig te veel gespoten hoeft te worden, maar bij gevaarlijk weer het interval van spuiten korter moet zijn. Op onderste plaatje is te zien wat prophy zoal aangeeft.
23 juni 2014; gewasbescherming in aardappels

Het gedeelte van de tabel in groene kleur zijn de dagen dat de aardappels goed beschermd zijn tegen Phytophtora. Bladnat is de periode van de dag in uren dat het loof nog nat is. De ziektedruk wordt uitgedrukt in getallen van 0-100. Hoe hoger het getal hoe hoger de ziektedruk. Altenaria is ook een ziekte in aardappelen die later in het seizoen kan toeslaan. Nu is er volgens het adviesprogramma nog geen gevaar.  Op de foto’s onder ben ik de aardappels aan het beschermen met schimmelbestrijdingsmiddel zodat phytophtora geen kans kan krijgen het gewas te besmetten.