11 en 12 april; aardappels poten

11 en 12 april; aardappels poten

11 en 12 april heb ik 9,9 ha aardappels gepoot van de ca. 10,5 ha. Het pootgoed was op dus maandag eerst bijhalen. Het poten gaat wel iets minder mooi als andere jaren. De grond is hard waardoor de frontfrees die voorop de trekker zit extra werk heeft om deze klei kapot te krijgen. Dit jaar teel ik voor het eerst het ras Innovator. Dit ras word veelal verwerkt tot frites. O.a McDonald’s gebruikt deze frites voor hun Happy meals. Ik teel deze Innovator voor APF Holland. Deze verkoopt de aardappelen door aan verwerkers van frites zoals bijv. Agrarfrost in Duitsland. Per ha moet er veel pootgoed in de grond gestopt worden. Meer dan 3000 kg per ha. Dit jaar is het pootgoed nogal aan de grove kant. 12-13 knollen/kg. De afstand in de rij ligt op 35 cm. Tussen de rijen is de afstand 75 cm. Doordat ik het pootgoed 1,5 week geleden al heb laten bezorgen begint het pootgoed al wat los te komen. Te zien aan de kleine kiempjes op de knollen. Het pootgoed heeft nadat het uit de koeling is gekomen bij De Kubbe hier thuis rustig kunnen opwarmen. De frontfrees, een Baselier, maakt de grond mooi fijn om de poter een goed pootbed te geven om in te groeien. Er worden 4 rijen gepoot. De pootmachine is 3 meter breed. Schijven dekken de aardappels toe. In het gele tankje wat op de pootmachine zit gaat middel wat bij de poter verspoten word zodat deze beter beschermd is tegen de schimmel, Rhizoctonia. Helaas ging later het pompje die het middel verspuit kapot waardoor ik het pootgoed verder behandelt heb met poeder. Niet ideaal. In de middag begaf het koppelingspedaal van de Case trekker het. Een veer die aan het pedaal bevestigd was kapot. Gelukkig kon Weevers uit Swifterbant de storing snel verhelpen en kon ik weer verder. Maandag zal ik nog wat pootgoed bij moeten halen om het poten af te maken.