22 en 23 augustus 2013; wintertarwe oogst

22 en 23 augustus 2013; wintertarwe oogst

Donderdagmiddag 22 augustus is dan eindelijk de tarwe oogst van start gegaan. 10 dagen later dan in 2012 en 18 dagen later dan 2011. Ondanks de tot nu toe prachtige zomer is de tarweoogst moeizaam op gang gekomen dit jaar. Het lijkt heel mooi weer en dat is het ook wel, maar voor de tarweoogst mag het absoluut niet regenen. En dat was afgelopen 2 weken wel het geval. Een dag droog en dan een dag met net 1-2 mm regen. Het tarwe gewas moet dan eerst weer bijna een dag of langer drogen voordat we kunnen dorsen. Het vochtgehalte is voor ons een bepalende factor om te starten met de tarweoogst. Namelijk hoe hoger het vocht gehalte is hoe meer kosten we moeten maken om de tarwe goed te kunnen drogen. Het vocht gehalte moet namelijk rond de 15 % zijn. Hoe meer procenten boven de 15 hoe meer het voor ons gaat kosten. Dus is het van belang om goed te weten wat het vochtgehalte is van de wintertarwe. Door een monster uit het gewas te halen kunnen we dat bepalen. Het vochtgehalte is nog aan de hoge kant. Maar op den duur moet je een beslissing nemen. De wintertarwe is rijp en aangezien onze tarwe door de loonwerker word gedorst, kun je niet allemaal tegelijkertijd op hetzelfde ideale moment beginnen. De weersverwachtingen waren ook niet zo dat het een week zonnig en droog weer word.


De knoop maar doorgehakt en donderdagmiddag kon de combine van loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen rond 14.00 uur beginnen. Het was helaas die dag steeds bewolkt zodat het vochtgehalte niet echt snel zou zakken. Toch hebben we rond de 16,5 tot 17,5 % kunnen dorsen. Ik heb 20 ha wintertarwe. Donderdag heeft de Waard 10 ha kunnen dorsen. Om 21.30 in de avond moest hij stoppen omdat het alweer te vochtig werd. Het stro laat ik al een aantal jaren verhakselen. De bodem is erg dankbaar voor dit verhakselde stro. Het organische stof gehalte van de bodem probeer ik zo op peil te houden en tevens vermijd ik extra handelingen zoals perssen en stroladen op het land. Deze rijden toch weer extra op het land.


Het zogenaamde hectoliter gewicht van de wintertarwe is hoog dit jaar. Om het vroeger te meten werd een spintvant gebruikt. Mijn vader heeft nog zo’n antiek spintvat in zijn bezit. In zo’n vat gaat een 0,5 dekaliter tarwe. In dit spintvat zit bijna 4 kg tarwe. 20 spint is 1 hectoliter. Het hectoliter gewicht van deze tarwe (ras=Delmare) is dus 80. Dat is erg hoog. Lincoln heeft een hectoliter gewicht van 72. Hoe hoger hoe beter, want dit gaat ten goede van de kwaliteit.


Vrijdag 23 augustus gaan we om 11.00 uur weer verder met dorsen. De zon is volop aanwezig dus kunnen we nu eerder beginnen. De combine verbuikt nogal wat diesel daarom word de dieseltank van de combine vol gepompt met diesel. Zo kan hij de hele dag weer verder. Deze dag is het ras Delmare geoogst wat op een ander perceel staat. Dit ras teel ik voor de vermeerdering. De geoogste korrels worden volgend jaar dus weer uitgezaaid. Dit ras tarwe stort ik tijdelijk in de schuur. Volgende week word deze tarwe opgehaald en gaat naar Agrifirm in Emmeloord. Voordat de combine dit ras kan oogsten moeten we om rasvermenging te voorkomen de combine grondig schoonmaken. Na de Delmare moest er ook nog een kopakker tarwe voor de uien gedorst worden. Om 16.00 uur was loonbedrijf De Waard hier klaar mee en kon direct door naar hun volgende klant die met smart zat te wachten om ook te kunnen dorsen.