25 juni 2013; veldkeuring wintertarwe

25 juni 2013; veldkeuring wintertarwe

Dinsdagmorgen heeft een keurmeester van de NAK ons perceel wintertarwe voor zaaizaadvermeerdering gekeurd.
Deze wintertarwe word geteeld voor Agrifirm. Na de oogst wordt deze tarwe gebruikt om volgend jaar nog een keer te vermeerderen. De NAK uit Emmeloord verzorgt de keuring, de keuring heet de veldkeuring. Als de tarwe volledig in de aar staat start de veldkeuring.
Bij de veldkeuring van zaaizaden worden de gewassen beoordeeld op rasechtheid, raszuiverheid, zaadoverdraagbare ziekten, onkruiden en vermengingen. Ook richt de keuring zich op ‘wilde haver’ waarvoor in Nederland een 0-norm geldt op monster en partij. Elk perceel granen moet vrij zijn van wilde haver. (Bron:Nak )
Bij het perceel staat een paaltje met daarop een bordje met de gegevens van het bedrijf, ras en nummer.
De wintertarwe valt in diverse klasses, kwekerszaad, pre basiszaad, basiszaad, klasse C1 en klasse C2. Ik heb basiszaad gezaaid. Ik moet dus proberen om het zaad in klasse C1 te krijgen.
Om voor C1 in aanmerking te komen mogen er niet meer dan 15 afwijkende aren per are (10 bij 10 meter) inzitten. Toen de keurmeester tijdens de veldkeuring kwam zaten er 8 in. Dit jaar in 1 maal goedgekeurd.
Vorig jaar moest ik er nog een keer extra door omdat er teveel afwijkende aren inzaten. UItzendburo HRPM heeft mij toen geholpen om de tarwe toch nog in klasse C2 te krijgen. De wintertarwe kan nu gaan afrijpen zodat het in augustus geoogst kan worden. Het zaaizaad gaat dan naar Emmeloord waar het gedroogd en geschoond word.